print
Castelul Iulia Hasdeu
monumente si muzee
B-dul Carol I nr. 199, Campina, jud. Prahova

Povestea e simpla: Iulia, o copila supradotata, s-a stins inainte de vreme, la doar 18 ani. Tatal ei, binecunoscutul scriitor si filolog al acelor vremuri Bogdan Petriceicu Hasdeu a construit acest mausoleu - castel in amintirea ei, zica-se comunicand cu fiica lui decedata prin sedinte de spiritism. Muzeul ilustreaza foarte bine povestea prin obiecte si tablouri ce au apartinut familiei Hasdeu, iar in incaperea centrala veti fi intampinati de o statuie a lui Iisus pe care e imposibil sa nu o observati. Mai multe nu va spun, mergeti si convingeti-va. Merita.

Intrare: 8 RON

Biserica fortificata Carta
biserici monumente si muzee
Carta, jud. Sibiu

Biserica fortificata de la Carta este considerata unul dintre cele mai vechi si mai importante monumente ale goticului timpuriu din aceasta parte a Europei.

Pentru mine este cea mai frumoasa biserica fortificata din Transilvania, chiar daca ceea ce se vede acum este doar o mica parte din ceea ce a fost odata aceasta fortificatie.

Cetatea Fagarasului
monumente si muzee
Fagaras, jud. Brasov

Este o cetate pitoreasca, cu un sant de apa care inconjoara Cetatea, construita la sfarsitul secolului XV, pe locul unei cetati de pamant din secolul XII.

Biserica Evanghelica
biserici
Piata Huet nr.1, Sibiu

Una dintre cele mai impresionante cladiri din Sibiu, Biserice Evanghelica  "Sf. Maria" este dominata de turnul central, al doilea ca inaltime din Transilvania, dupa cel din Bistrita. Daca vreti sa va luati la intrecere cu raul de inaltime (cei care-l aveti) incumetati-va sa urcati scarile turnului. Veti vedea de ce spun asta. Privelistea de sus merita incercarea.

Cetatea Alba Iulia
biserici monumente si muzee
Alba Iulia, jud. Alba

Cetatea bastionara din Alba Iulia a fost ridicata intre anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din tara noastra.

Va sfatuiesc in cazul in care doriti sa veniti la Alba, sa o faceti intr-o zi de sambata, pentru atunci se trage cu tunul. De asemenea, in fiecare zi la 12 fara 20 se face schimbarea garzii.

Rapa Rosie
natura trasee
Sebes, jud. Alba

Este o rezervatie peisagistica cu o suprafata de 10 ha, deosebita datorita formatiunilor de culoare rosie, sapate de-a lungul timpului.

Aici se poate face un traseu de 3 ore pentru descoperirea zonei si admirarea perisajului unic sau va puteti odihni pe iarba, in liniste, departe de freamatul orasului.

Din pacate drumul de 3 km din Sebes pana la rezervatie nu este chiar cel mai bun.

Partiile de ski
distractie
Ranca, jud. Gorj

In Ranca exista 2 partii de ski. Partia I e usoara, iar partia II e un pic mai abrupta si mai scurta. Se pot inchiria schiuri, se pot inchiria sanii, se poate bea un vin fiert sau un ceai chiar pe partie.

Pestera Polovragi
natura
Polovragi, jud. Gorj

Accesul la pestera se face de la Manastirea Polovragi, pe un drum forestier de aproximativ 1 km.

Pestera are o lungime (pana in prezent cercetata) de 11 km, dar se estimeaza ca ar avea mai mult de 25 de km. Traseul vizitabil pentru turisti este de aprox. 900 m si cuprinde forme carstice impresionante de culori diverse, datorita infiltratiilor cu bioxid de siliciu si oxid de fier.

Palatul Mogosoaia
distractie monumente si muzee parcuri
Mogosoaia, jud. Ilfov

Palatul de la Mogosoaia include biserica datand din 1688, serele, bucataria de vara si cavoul familiei Brancoveanu. In 1956 complexul a fost nationalizat si se pare ca Ceausescu a avut grija de mobilele luxoase. Acum interiorul e simplu, cu tablouri, harti, scoarte oltenesti si covoare persane. Mi-a placut camera dedicata domnitorului, avand portrete si jiltul care i-a apartinut.