print
Curtea Domneasca
biserici monumente si muzee
Curtea de Arges, jud. Arges

Pe langa Biserica ce s-a pastrat inca din secolul al XIII-lea aici puteti sa mai vedeti si cateva ruine ale pivnitelor caselor de pe vremea cand orasul era capitala Tarii Romanesti si Neagoe Basarab locuia aici. Biserica adaposteste mormintele primilor Basarabi, iar daca aveti noroc de un ghid ok veti afla multe lucruri interesante despre viata si credintele domnitorilor ce s-au perindat pe-acolo de-a lungul timpului.

Biserica Olari
biserici
Curtea de Arges, jud. Arges

Am ajuns intr-o duminica dimineata la Biserica Olari. Abia ce se terminase slujba si oamenii se indreptau inspre casele lor. Am intrat cu putina teama inauntru, insa ne-a luat in primire un parinte tanar care ne-a ochit ca fiind straini si a inceput sa ne povesteasca istoria bisericii: cum a fost ea construita de breasla olarilor care pe la 1700 si ceva era foarte numeroasa, cum e singura biserica ce are pe fatada o pictura reprezetand moartea si multe altele.

Casa Norocea
monumente si muzee
Curtea de Arges, jud. Arges

Aceasta casa a apartinut restauratorului si pictorului Dumitru Norocea, cel care a descoperit inscriptia cu anul mortii lui Neagoe Basarab din Biserica Domneasca. In 1969 a fost transformata in Muzeu etnografic. Din pacate n-am reusit sa o vizitam..desi am ajuns acolo in timpul programului, poarta era inchisa bine si nu exista sonerie sau vreo alta forma de a ne anunta prezenta.

Manastirea Curtea de Arges
biserici
Curtea de Arges, jud. Arges

Manastirea Curtea de Arges este una cu totul si cu totul speciala, nu doar prin arhitectura fina si extrem de placuta ochiului care-ti da senzatia de broderie in piatra, dar si prin legenda care s-a tesut in jurul ei. Se zice ca Mesterul Manole - cel insarcinat cu ridicarea acestei Manastiri - si-a zidit sotia pentru a putea finaliza constructia.

Fantana lui Manole
monumente si muzee
Curtea de Arges, jud. Arges

Legenda spune ca dupa ce Manole a zidit-o pe Ana in peretii Manastirii pentru a putea termina constructia, Neagoe Basarab l-a intrebat daca poate sa construiasca ceva mai frumos de atat. Mesterul Manole a raspuns afirmativ si domnitorul, temandu-se de aceasta posibilitate, a luat schelele astfel incat sa elimine orice sansa da a aparea pe fata pamantului o Manastire mai frumoasa. Mesterul Manole si-a facut aripi din sindrila si a incercat sa zboare, insa n-a reusit si pe locul in care s-a prabusit a aparut un izvor. In prezent aici se gaseste fantana care-i poarta numele.

Nu e foarte vizibila, ca sa ajungeti la ea trebuie sa traversati pe partea opusa Manastirii Curtea de Arges.

Biserica din Corbeni
biserici
Corbeni, jud. Arges

Citisem pe net ca Biserica de la Corbeni a fost construita in 1743 si ma asteptam sa-si arate varsta. Cand colo am descoperit o biserica alba, foarte bine intretinuta, cu picturi colorate pe pereti din loc in loc de ziceai ca-i nou nouta. Cum intri in curte te intampina un sir nesfarsit de placute argintii cu numele tuturor ctitorilor (sunt multi, nu gluma), iar unele dintre mormintele din cimitirul invecinat sunt cel putin impresionante. 

Cetatea Poenari
monumente si muzee natura
Căpăţânenii Pământeni, jud. Arges

Aceasta cetate a fost resedinta secundara a lui Vlad Tepes. Data fiind amplasarea ei pe varful unei stanci, domnitorul a folosit-o ca fortareata impotriva otomanilor.

Pentru a ajunge la ea aveti de urcat aproape 1500 de trepte pe un drum frumos prin padure. Aveti grija sa nu va uitati portofelul jos pentru ca taxa de intrare se plateste sus si o sa va treziti ca ati urcat de pomana.