print
Lacul Sfanta Ana
natura
Baile Tusnad, jud. Harghita

Singurul lac vulcanic din Romania, lacul Sfanta Ana e genul de loc in care m-as intoarce in fiecare an. Este un loc care te linisteste, te face sa te simti mai aproape de natura si sa vrei sa nu mai pleci.

Aici se ajunge cel mai usor din localitatea Bixad.

Exista posibilitatea unei plimbari in jurul lacului, asa ca rezervati-va mai mult timp cand veniti aici. De asemenea se poate inchiria barca cu vasle.

Tinovul Mohos
natura
Baile Tusnad, jud. Harghita

Tinovul este o mlastina oligotrofa. In special, Tinovul Mohos este o mlastina formata in craterul unui fost lac.

Se intra doar cu ghid, costa 3 lei / pers si vizita dureaza in jur de 45 - 50 de minute. Intrarea se face din punctul in care trebuie platita taxa de intrare in rezervatie, cu aprox 2 km inainte de a ajunge la Lacul Sfanta Ana.

Aveti sansa sa vedeti plante insectivore unice in Romania, precum si alte tipuri de vegetatie deosebite, insa ochiurile de apa vor fi pe departe personajele principale si va vor incanta privirile, mai ales in zilele cu cer senin, cand acesta se oglindeste in ele. 

Baia Apor
natura
Baile Balvanyos, jud. Covasna

Cimitirul Pasarilor
natura trasee
Baile Balvanyos, jud. Covasna

Este o depresiune cu diametrul de 15 m si adanca de 3m. umpluta de gazul emanat din roci.

Se pare ca pasarile lesina in momentul in care ajung aici, si ca urmare mor, pentru ca nu mai pot zbura.

Aici se poate ajunge pe traseul Circuitul Muntelui Puturosu (punct albastru), in circa 1 ora de la Hotel Best Western Balvanyos.

Circuitul Muntelui Puturosu
natura trasee
Baile Balvanyos, jud. Covasna

Este un traseu foarte frumos, in mare parte de plimbare (doar 2 portiuni de urcare) care se parcurge in aproximativ 3 ore jumatate, cu tot cu vizitarea obiectivelor.

Se pleaca de la Hotel Best Western Balvanyos si se viziteaza pe rand Cimitirul Pasarilor si Grota Ucigasa (o pestera in care intrarea este fatala pentru oameni, pentru ca este umpluta intergal cu emanatiile de gaze), Tinovul Buffogo, Grota cu alaun (o fosta mina de sulf, cu depuneri de alaun pe pereti) si Pestera Puturosu (Grota sulfuroasa).

Punctul de intoarcere coincide cu cel de plecare.

Izvoarele tamaduitoare
natura
Baile Balvanyos, jud. Covasna

Se gasesc in apropierea soselei, dupa Hotelul Best Western Balvanyos mergand spre Baile Balvanyos.

Sunt frumos amenajate, si se folosesc pentru terapii traditionale

Mofeta
natura
Baile Balvanyos, jud. Covasna

Cateva reguli de utilizare:

1. In timpul sedintei miscati-va si vorbiti cat mai incet posibil pentru a nu tubura nivelul gazului. Inhalarea gazului mofetic este daunatoare.

2. Controlul nivelului de gaz mofetic se face cu o flacara deschisa (bricheta, chibrit) care se coboara incet, pana se stinge.

3. Aplecarea sunt nivelul gazului este periculoasa si interzisa.

.....

Cred ca v-ati dat seama din aceste reguli cam despre ce este mofeta: un spatiu cu gaz moftic amenajat pentru tratamente.

Aici ajungeti in 5 minute de mers pe jos de la Pensiunea Cetate din Statiunea Baile Balvanyos.

Pestera Puturosu (Grota Sufuroasa)
natura trasee
Baile Balvanyos, jud. Covasna

Nu este o pestera care se poate explora, caci probabil ar fi la fel de fatala ca si Pestera Ucigasa, insa la intrarea in Pestera este amenajat un spatiu in care se pot face sesiuni de tratamente, caci gazul ajunge doar pana la nivelul genunchilor, nivel care se poate observa si pe perete si pe bancute, care au culoarea galbena de la depuneri.

Aici se ajunge in jumatate de ora de la Hotelul Best Western Balvanyos, urmarind marcajul punct albastru.

Tinovul Buffogo
natura trasee
Baile Balvanyos, jud. Covasna

Este o mlastina de turba deosebita, care m-a lasat muta de cum am ajuns, dupa vreo ora jumatate de plimbare de la Hotelul Best Western Balvanyos, pe punctul albastru ce marcheaza Circuitul Muntelui Puturosu.

Imediat ce ajungi vei observa de ce se numeste tinovul rabufnitoare,a pentru ca apa pare ca "fiebe" datorita emanatiilor puternice de gaze postvulcanice.