print
Manastirea Zamfira
biserici
Lipanesti, jud. Prahova

Eram curioasa sa vad cum arata prima biserica pictata in intregime de Nicolae Grigorescu pe cand avea 18 ani.

Interiorul nu m-a impresionat, insa in curtea manastirii a fost o adevarata placere sa vad maicutele roind ca niste albine, fiecare cu treaba ei bine stabilita. Verdeata, flori, o fantana cu roata din lemn, chiliile albe, ceva de vis.

Muzeul Memorial Nicolae Iorga
monumente si muzee
Valenii de Munte, jud. Prahova

Am intrat in acest muzeul, am platit biletul de intrare (8RON) si ne-am dat abia dupa aceea seama ca este un fel de 3 in 1. Pe langa casa in care a locuit Iorga, am mai vazut, cu acelasi bilet, in aceeasi curte si Muzeul de Arta Religioasa si Muzeul de Etnografie.

Daca va intereseaza amanunte mai mult sau mai putin picante din viata lui Iorga provocati-o pe domnisoara care va ghideaza la dialog. Stie foarte multe lucruri despre Iorga, bunicul ei a crescut in orfelinatul infintat de academician si l-a cunoscut pe acesta.

Muzeul de Arta Religioasa "Nicolae Iorga"
monumente si muzee
Valenii de Munte, jud. Prahova

Acest muzeu este gazduit de fosta cladire a scolii de Misionare Nationale "Regina Maria" si, pe langa exponate foarte vechi (sec. XVIII) si valoroase are si o sala ce contine exclusiv exponate ce apartin Manastirii din Valenii de Munte.

Muzeul de Etnografie al Vaii Teleajenului
monumente si muzee
Valenii de Munte, jud. Prahova

Aflat in aceeasi curte cu Muzeul Memorial Nicolae Iorga, Muzeul de Etnografie incearca prin exponatele sale atat sa recompuna interiorul unei locuinte traditionale, cat si sa ilustreze ocupatiile locuitorilor acelor meleaguri.

Nu am fost la Muzeul Satului din Bucuresti sau la Astra, din Sibiu. Imi inchipui ca sunt mai spectaculoase. Insa si acesta, chiar asa micut cum e, m-a impresionat placut.

Muzeul Natura Vaii Teleajanului
monumente si muzee
Valenii de Munte, jud. Prahova

In mai, cand l-am vizitat, era atat de nou incat nu figura in nici un pliant. De net nu mai vorbim.

E unul dintre cele mai mici muzee pe care le-am vazut, dar extrem de spectaculos. Intr-o hala nu foarte mare descoperi toate animalele si toata vegetatia ce populeaza Valea Teleajanului. Pe masura ce te plimbi pe culoar auzi sunetele facute de animalele de care esti cel mai aproape. Iar ghidul iti spune o povestea frumoasa despre relatia dintre animale si natura.

Muzeul se gaseste peste drum de Muzeul Memorial Nicolae Iorga.

Salina de la Slanic
natura
Slanic, jud. Prahova

Judecand dupa exterior, n-ai zice ca este cea mai mare salina din Europa. Insa odata ce ajungi inauntru totul se schimba.

Biletul de 14ROn, iar ultima intrare se face la ora 15:00.

Muzeul Sarii
monumente si muzee
Slanic, jud. Prahova

Mult mai putin vizitat decat salina, muzeul prezinta evolutia metodelor de extractie a sarii de la inceputuri si pana in prezent. Ghidul este unul dintre cei mai buni pe care i-am intalnit pana acum.

Intrare: 3RON

Casa Domneasca de la Brebu
monumente si muzee
Brebu, jud. Prahova

Constructia ei a fost inceputa de Matei Basarab si terminata de Brancoveanu. Exteriorul e superb, ansamblu fiind format din casa si biserica plus o curte maricica plina cu flori si verdeata. 

Casa a fost transformata in muzeu, dar pentru ca nu s-a pastrat nimic de pe vremea lui Brancoveanu au fost aduse obiecte din alte parti.

Intrare: 8RON

Barajul si lacul de acumulare Paltinu
natura
Paltinu, jud. Prahova

Ca sa ajungi pe Valea Doftanei, o zona extrem de pitoreasca, treci pe langa acest baraj inalt de peste 100m.